Heltti on mukana vauhdittamassa koronarokotuksia

Koronarokote Heltin työterveysjäsenille

Julkinen terveydenhuolto on pyytänyt työterveystoimijoita mukaan rokotustalkoisiin tukemaan erityisesti kolmannen rokoteannoksen saatavuutta. Meille Heltissä on tärkeää lähteä osaltamme edistämään koronarokottamista.

Tältä sivulta löydät ajantasaista tietoa ja ohjeet työnantajalle sekä rokotteeseen tulijalle.

Ohjeet työnantajalle

Näin lisäät koronarokotukset palvelusopimukseen

Heltin työterveysasiakkaat voivat tarjota koronarokotuksia henkilöstölleen kaikilla Heltin toimipaikoilla, joissa sairaanhoitopiirin kanssa on päästy sopimukseen. Koronarokotusten hinta on kokonaisuudessaan 35 € / kpl sisältäen työn ja tarvittavat suojavälineet.

Rokotusten lisääminen tapahtuu helposti sähköisellä lomakkeella.

Lisää koronarokotukset palvelusopimukseen tästä

Kun olet lisännyt koronarokotukset sopimuksellenne ja saanut Heltiltä kuittauksen sopimuksen päivittymisestä:
 • Viesti henkilöstöllenne että yrityksenne tarjoaa mahdollisuuden rokotukseen Heltin toimipisteissä
 • Ohjaa henkilöstöänne aktiivisesti tälle infosivulle

Koronarokotus on saatavilla osana Heltin tytöterveyssopimusta seuraavilla alueilla:

 • Pääkaupunkiseutu*: Rokotukset ke 12.1. alkaen Heltin päätoimipisteellä Helsingin keskustassa.
 • Tampere: Rokotuspäivä keskustan Helttilässä pe 21.1. Rokotuspäiviä avataan tarpeen mukaan lisää.
 • Oulu: Rokotuspäivä ti 25.1. Ajanvaraus aukeaa to 13.1. Rokotuspäiviä avataan tarpeen mukaan lisää.
 • Turku: Ohjaamme Turun ja sen ympäristökuntien jäsenet julkiselle puolelle sen erinomaisen rokotustilanteen vuoksi. Mikäli julkisen puolen rokotetarjontaan tulee haasteita, avaamme rokotusajat Turun Helttilään.

(*sis. HUS, HYKS, Hyvinkää, Lohja, Porvoo ja Länsi-Uusimaa)


Koronarokotuksista on saatavilla Kela-korvaus. Koronarokotukset sisällytetään tilikauden jälkeen toimitettavalle työterveyshuollon Kelan korvaushakemukselle. Korvaus on tällöin 60% kustannusten enimmäismäärään saakka Kelan kustannusluokassa 1.

Tärkeää tietoa koronarokottamisesta Heltin työterveyden kautta

Missä voidaan rokottaa?

Heltti rokottaa viranomaisten suosituksesta ainoastaan omilla toimipisteillään, joissa voimme paremmin varmistaa turvallisen asioinnin ja lääkeaineiden säilyvyyden. Koronarokotuksia ei siis tehdä työpaikkakäynteinä. Voimme työterveydessä rokottaa työntekijöitä työnantajan paikkakunnan perusteella työntekijän kotikunnasta riippumatta. 

Rokotteen saaminen on mahdollista vain omalta työterveyspalvelujen tarjoajalta, joka on tehnyt rokotussopimuksen sairaanhoitopiirin kanssa. Näin ollen Heltin jäsenet voivat saada rokotteensa ainoastaan Heltistä – lähetteitä sairaanhoidon kumppaneillemme, kuten Aavaan, ei voida tehdä.

Perustiedot rokotteista

Heltillä annetaan 1., 2. ja 3. rokotteita noudattaen THL:n ja paikallisten viranomaisten laatimia suosituksia rokoteväleistä. Heltillä on käytössä koronarokotteina (mRNA) Biontech-Pfizerin Comirnaty ja Modernan Spikevax, joista ensisijaisesti käytämme Modernan rokotetta.

Heltin rokotuspaikkakunnat näkyvät tällä sivulla. Mikäli jäsen ei voi saapua rokotuksia tarjoavalle Heltin toimipisteelle rokotettavaksi, saa rokotuksen oman kotikunnan julkisen terveydenhuollon kautta.

Heltin muut palvelut

Sujuvan koronarokottamisen varmistamiseksi joudumme suuntaamaan hoitajaresurssejamme valtakunnallisiin rokotustalkoisiin seuraavien kahden viikon aikana, mikä tarkoittaa Heltin palveluiden osalta seuraavaa:
 • Työterveys- ja sairaanhoitajien kiireettömän hoidon aikojen saatavuus supistuu
 • HelttiChat palvelut supistuvat (ei live-chattia)
 • HelttiLinja palvelee normaalisti
extraimage

Ohjeet rokotukseen tulijalle

Varaa aika koronarokotukseen ja tutustu näihin ohjeisiin

Kirjaudu MyHelttiin ja varaa aika haluamaasi Helttilään koronarokotusten ajanvarauskalenterista. Saat vahvistuksen varauksestasi tekstiviestillä. 

Koska rokotustapahtuma eroaa iän* ja rokotussarjavaiheen mukaan, olethan huolellinen, että varaat ajanvarauksesta oikeantyyppisen rokotusajan. MyHeltin ajanvarauksessa on ohjeet oikean ajan löytämiselle. 

Huom! Varmistathan työnantajaltasi, että koronarokotukset kuuluvat työnantajan kustantamiin työterveyspalveluihin, ennen kuin varaat aikasi.

Varaa rokotusaika MyHeltistä

(*alle 30 vuotiaille miehille on suositeltu tällä hetkellä rokotettavan ainoastaan Biontech-Pfizerin rokotetta)

Rokotuspaikat ja ajankohdat

Viranomaisten suosituksesta koronarokottaminen tapahtuu Helttilöissä, joissa voimme varmistaa turvallisen asioinnin ja lääkeaineiden säilyvyyden.

 • Helsinki ke 12.1. alkaen: EmoHelttilä, Mannerheimintie 12 A.  
 • Tampere pe 21.1. : Keskustan Helttilä, Kalevantie 2, C-talo, 2.krs. Rokotuspäiviä avataan tarpeen mukaan lisää.
 • Oulu ti 25.1. : Lääkäritalo, Koulukatu 34. Rokotuspäiviä avataan tarpeen mukaan lisää.
 • Turku: Ohjaamme Turun ja sen ympäristökuntien jäsenet julkiselle puolelle sen erinomaisen rokotustilanteen vuoksi. Mikäli julkisen puolen rokotetarjontaan tulee haasteita, avaamme rokotusajat Turun Helttilään.

Saapuminen rokotukseen ja poistuminen

 • Tule rokotukseen ainoastaan terveenä!
 • Saavu koronarokotukseen täsmällisesti, n. 5 minuuttia ennen ajanvaraustasi, jolloin vältämme tilojen ruuhkautumisen.
 • Toiselle tai kolmannelle rokotteelle tullessasi varaudu osoittamaan edellisen rokotuksen ajankohta koronapassilla.
 • Heltin rokotusvastaanotoilla vaaditaan kaikilta kasvomaskin käyttöä. Huolehdithan hygieniasta desinfioimalla kätesi saapuessasi ja poistuessasi.
 • Varaa 15 min aikaa rokotuksen jälkeen, jotta voimme varmistua, että lähdet hyvävointisena jatkamaan matkaasi.
 • Suosituksena on välttää raskasta fyysistä kuormitusta 3 vrk ajan rokotteen jälkeen.

Tärkeää tietoa koronarokotuksista ja ajanvarauksista

Rokotuskäynnin hinta

Kun rokotus annetaan työterveyden toimesta, rokotustyö veloitetaan työantajalta. Koronavirusrokote on maksuton Suomessa asuville yksityishenkilöille. 

Peruutusehdot

Palveluehtojen mukaisesti Heltillä on oikeus veloittaa varattu vastaanottokäynti, ellei sitä ole peruutettu tai siirretty viimeistään 12 tuntia ennen varattua aikaa. Mikäli sinulla on tarve muuttaa aikaasi, olethan mahdollisimman pian yhteydessä Helttiin puhelimitse tai chatilla.

Kysymyksiä?

Jos sinulla on kysymyksiä, joihin tämä infosivu ja alla oleva UKK-osio ei tarjoa vastauksia, olethan yhteydessä Heltin terveystiimiin HelttiChatin tai HelttiLinjan (020 1470 770) kautta.

Usein kysytyt kysymykset

UKK

Keitä työterveys rokottaa?

Työterveys rokottaa perusterveitä työikäisiä henkilöitä (16-64v). Riskiryhmiin kuuluvat ja immuunipuutteiset henkilöt rokotetaan julkisella puolella. 

Rokotamme työterveydessä ainoastaan niitä jäseniä, joiden työnantaja on tehnyt sopimuksen Heltin kanssa ja siten kustantaa koronarokotukset työterveyden toteuttamina.  Työterveydessä ei rokoteta työntekijän perheenjäseniä, ainoastaan työntekijöitäjonka työnantaja maksaa rokotuskulut. Voimme rokottaa Heltin työterveyshuollon piiriin kuuluvia työntekijöitä työnantajan paikkakunnan perusteella työntekijän kotikunnasta riippumatta.

Miten saan rokotuksen Heltiltä?

Varmista ensin työnantajaltasi, että koronarokotukset kuuluvat työnantajan kustantamiin työterveyspalveluihin, ennen kuin varaat aikasi koronarokotukseen Heltillä. Ajanvaraus koronarokotukseen tapahtuu kirjautumalla MyHelttiin. Heltti rokottaa viranomaisten suosituksesta ainoastaan omilla toimipisteillään, joissa voimme paremmin varmistaa turvallisen asioinnin ja lääkeaineiden säilyvyyden. Heltti tulee rokottamaan Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Oulussa. 

Voinko tulla omakustanteisesti Heltin koronarokotukseen?

Valitettavasti et. Koronarokotusten tapauksessa työterveys voi rokottaa ainoastaan niitä henkilöitä, joiden työnantaja on tehnyt sopimuksen työterveyspalvelujen tarjoajan kanssa. Näin ollen Heltti rokottaa ainoastaan niitä jäseniä, joiden työnantaja on lisännyt koronarokottamisen palvelusopimukselleen, muussa tapauksessa henkilön on haettava rokoteannoksensa julkiselta puolelta. Emme myöskään voi täten rokottaa työntekijöiden omaisia.

Jos olet organisaationne päätöksentekijä ja haluat lisätä henkilöstönne koronarokotukset palvelusopimukseenne, voit tehdä sen tällä lomakkeella

Mitä rokotteita käytetään?

Heltissä rokotetaan kaikki työikäiset Biontech-Pfizerin Comirnaty ja Modernan Spikevax mRNA-rokotteella, joista ensisijaisesti käytämme Modernan rokotetta. Poikkeuksena ovat alle 30-vuotiaat miehet, joille suositellaan toistaiseksi vain Biontech-Pfizerin rokotetta.

Voiko 2. ja 3. rokotteen saada eri rokotevalmisteina?

Rokotussarjaa voidaan täydentää ja tehostaa eri rokotevalmisteella kuin mitä rokotettava on aiemmin saanut, jos toisen valmisteen käytölle ei ole lääketieteellistä estettä.  (Euroopan lääkevirasto EMA:n linjaus).

Alle 30-vuotiaille miehille suositellaan uutena annoksena ainoastaan Biontech-Pfizerin rokotetta myös siinä tapauksessa, että ensimmäinen tai toinen annos on annettu Modernan rokotteella. 

Mitkä ovat rokotteiden annosvälit?

 • 1. ja 2. rokotteen annosväli
  • min. 6 vk annosväli
 • 2. ja 3. rokotteen annosväli
  • 18-59 vuotiaat perusterveet henkilöt rokotetaan min. 4 kk annosvälillä
  • 60 vuotta täyttäneet ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat 3 kk annosvälillä

Muistathan varautu toiselle tai kolmannelle rokotteelle tullessasi osoittamaan edellisen rokotuksen ajankohdan koronapassilla.

Tarvitsenko rokotusta, jos olen sairastanut koronaviruksen?

Koronataudin sairastaneille suositellaan ensimmäistä koronarokoteannosta, kun 6 kk sairastetusta taudista on kulunut. Voimakkaasti immuunipuutteiselle rokote voidaan antaa aiemmin. 

Toista koronarokotusannosta voidaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille, kun 4–6 kuukautta ensimmäisestä rokotusannoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut sen mukaan kumpi on ollut viimeisin. 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville, toista annosta suositellaan kun 3–4 kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut sen mukaan kumpi on ollut viimeisin. 

THL:n voimassa olevaa suositusta noudattaen, Heltti ei toistaiseksi rokota kolmatta annosta, jos perusterve henkilö on sairastanut taudin ja saanut kaksi rokoteannosta. Sama käytäntö pätee sekä silloin kun koronasairaus on todennettu kotitestillä että PCR-testillä. Poikkeuksena on voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt, joille kolmatta rokoteannosta suositellaan vahvasti, vaikka he olisivat sairastaneet koronataudin. 

Millaisia haittavaikutuksia koronarokotteista voi tulla?

Useimmat rokotteiden haittavaikutukset ovat lieviä ja ohimeneviä. Tavanomaisimmin rokotyksen jälkeen ilmenee paikallisia oireita pistokohdassa, kuten kipua, punoitusta, kuumotusta ja turvotusta. Hyvin tavallisia ovat myös ohimenevät yleisoireet, kuten kuume, vilunväristykset, lihassärky, päänsärky, väsymys, ärtyneisyys, huonovointisuus.

 • Paikallis- ja yleisoireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta. Ne menevät ohi muutamissa tunneissa tai vuorokausissa. Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeillä. Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.
 • Koronarokotteiden turvallisuudesta ja haittavaikutuksista on tarkempaa tietoa THL:n sivuilla.

Voinko saada koronarokotuksen yhteydessä muita rokotuksia, kuten influenssarokotuksen?

Emme anna koronarokotusvastaanotoilla muita rokotuksia rokotustilaisuuden sujuvuuden ja ajanvarausten täsmällisyyden takaamiseksi.

Muiden rokotusten osalta voit olla yhteydessä terveystiimiimme HelttiLinjassa tai HelttiChatissa ajanvarauksen tekemiseksi.

Estääkö leikkaus koronarokotteen ottamisen?

Koronarokote suositellaan otettavaksi vähintään viikko ennen tai viikko jälkeen kirurgisen toimenpiteen. Mikäli toipuminen operaatiosta on kesken, potilas on huonokuntoinen tai on olemassa epäily haavainfektiosta, suositellaan vahvasti rokotusajan siirtämistä.

Voiko rokotuksen ottaa raskaana ollessa, imetyksen aikana tai raskautta suunniteltaessa?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Maailman terveysjärjestö (WHO) suosittelee raskaana olevia ottamaan koronavirusrokotuksen, koska raskaus altistaa heidät vakavalle koronavirustaudille. Raskaana olevalle voi antaa koronarokotteen missä tahansa raskauden vaiheessa ja myös raskautta suunniteltaessa. Koronarokotteen voi ottaa myös imetyksen aikana. (Lähde: THL)

Mistä saan todistuksen rokotuksesta?

EU:n koronatodistuksen saa Omakanta-palvelusta. Todistuksen näkyydessä saattaa olla muutaman päivän viive.

Mitä esteitä on koronarokotuksen ottamiselle?

Rokottaja tekee arvion sopiiko rokote rokotettavalle, tai onko tämän terveydentilassa tai mahdollisissa sairauksissa esteitä rokottamiselle. Todelliset esteet koronarokotteelle ovat erittäin harvinaisia. Vain hyvin harvoin on tilanteita, joissa rokotetta ei voida antaa tai rokotusta joudutaan siirtämään. (Lähde: THL)

Tunnistettuja esteitä rokotukselle ovat:

 • Anafylaktinen reaktio edellisestä Covid-19-rokoteannoksesta tai jostain rokotteen aineosasta.
 • Aiemmasta mRNA-rokotteesta saatu sydänlihastulehdus (myo- tai perikardiitti). (Tällöin ohjaus julkiselle puolelle adenovirusvektori-rokotukseen)
 • Ajankohtainen kuume tai kuumeinen infektio
 • Perusterve henkilö on sairastanut taudin ja saanut kaksi rokoteannosta
 • Makrogoli-allergia (PEG eli polyetyleeniglykoli eli makrogoli). (erittäinen harvinainen)
 • Merkittävä neutropenia (B-neut alle 1 x 10 9) tai trombosytopenia (B-trom alle 40 x 109)

Jos mRNA-rokote todetaan epäsopivaksi tai rokotukselle toidetaan jokin ylläolevista esteistä, ohjaamme jäsenen julkiselle puolelle Janssenin adenovirusvektori-rokotuksen saamiseksi.